Cancerul de colon si factorii declansatori

Cancerul de colon este o afectiune tumorala a colonului (intestinului gros). Cancerul rectal afecteaza ultimii centimetri ai colonului, astfel incat impreuna cele doua afectiuni poarta denumirea de cancere colorectale. Majoritatea cancerelor de colon debuteaza ca si proliferari benigne de celule, sub forma polipilor colonici. In timp, unii dintre acesti polipi se pot transforma malign in cancer de colon. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind mostenite. Acest tip de cancer apare in general dupa varsta de 50 de ani, barbatii fiind mai afectati decat femeile. Afectiunea se situeaza pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe. Este bine sa stii ca, in ­faza de debut, cancerul de colon nu se manifesta, cel mai adesea fiind depistat in stadiu avansat.

Evitati consumul exagerat de carne rosie

Medicii ne avertizeaza sa nu consumam multa carne rosie, deoarece creste semnificativ riscul de aparitie a cancerului de colon. De aceea, specialistii recomanda limitarea consumului de carne de vita, de porc sau de miel la maximum 400-500 de grame saptamanal. De asemenea, mezelurile precum sunca sau salamul ar trebui, pe cat posibil, excluse din alimentatie, in acest fel riscul de aparitie a bolii putand fi redus cu circa 43 la suta. Specialistii in domeniu ne atentioneaza ca printre obiceiurile alimentare care favorizeaza aparitia cancerului de colon se numara si lipsa fibrelor, consumul ridicat de alimente picante sau acre, precum si de grasimi saturate de origine animala. In schimb, ar trebui sa se consume preponderent carne de pui sau de peste, legume, fructe, cereale integrale, lactate degresate, dar si multe lichide (ciorbe, supe, ceai si apa plata).

Evitati alcolul si tutunul

Bauturile alcoolice reprezinta de asemenea un factor de risc ridicat, mai ales daca sunt consumate zilnic. Bauturile care trebuie evitate cel mai mult fiind berea si vinul. Studiile au aratat ca persoanele care consuma zilnic cate doua pahare de vin sau cate doua halbe de bere prezinta un risc cu 25 la suta mai mare de a face cancer de colon decat cele care nu au acest obicei. Pericolul de a dezvolta acest tip de cancer este crescut si in randul persoanelor care fumeaza, dar si al celor care beau prea multa cafea, mai ales daca beau cafea si fumeaza pe stomacul gol.

Predispozitia genetica

Stilul de viata si mediul in care traim determina intr-un final aparitia cancerului de colon, insa  mostenirea genetica poate avea si ea o contributie. Astfel, specialistii estimeaza ca, in aproximativ 7 la suta din cazuri, aparitia bolii poate fi pusa pe seama factorului ereditar. Cele mai expuse sunt persoanele care au rude de gradul intai diagnosticate cu cancer de colon, in cazul lor riscul de a dezvolta boala fiind de circa 50 la suta.

Sedentarismul

Un alt factor care duce la aparitia cancerului de colon este lipsa exercitiilor fizice. Cele mai noi studii arata ca in cazul persoanelor care au o slujba ce presupune statul la birou mai mult de jumatate din zi, riscul de a dezvolta boala creste cu 45 la suta dupa zece ani in campul muncii. In plus, lipsa activitatii fizice duce si la acumularea kilogramelor, iar acest lucru , spun specialistii, creste riscul de cancer intestinal cu trei procente. De aceea, ei recomanda ca fiecare persoana sa faca cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi.