Pregătirea pentru recoltare

Analizele medicale sunt ansamblul de procedee, mai mult sau mai puţin complexe, care furnizează informaţii asupra aspectului şi funcţionalităţii diferitelor organe şi compartimente ale organismului cât şi asupra gradului de sănătate şi boală ce afectează organismul în cauză.

Ideal, exudatul faringian se recoltează dimineaţa înainte de a consuma alimente sau lichide (acestea şterg agenţii patogeni existenţi pe suprafaţa amigdalelor şi/sau mucoasei faringiene). Este important să evitam spălarea dinţilor deoarece majoritatea pastelor de dinţi contin substanţe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană denaturând rezultatul exudatului faringian (care în aceste condiţii nu va semnala prezenţa agenţilor patogeni).

Recoltarea sângelui se face dimineaţa înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Există o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie să întrebam medicul care ne trimite la analize dacă trebuie să întrerupem medicaţia sau dacă trebuie doar să comunicăm personalului laboratorului ce fel de tratament urmăm.

Recoltarea corectă a urinei şi transportul rapid către laboratorul unde va fi testată sunt etape cruciale pentru obţinerea de informaţii de calitate la analizele din urină. Pentru examenul obişnuit de urină (biochimie şi sediment) recoltarea se face din prima urină de dimineaţă, într-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unică folosinţă, cu capac etanş, pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urină.

Recoltarea se face tot din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 4 ore de la ultima micţiune (urinare), într-un recipient de recoltare steril, cu gâtul larg (exclus eprubete), numit urocultor. Urocultorul trebuie obţinut obligatoriu (pentru a garanta calitatea analizei) de la laborator. Transportul recipientului la laborator trebuie să se facă în mai puţin de 1 oră de la recoltare. Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiană, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar dacă infecţia urinară există.

– se face toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă şi sapun; la femei, în cazul în care este prezentă o secreţie genitală abundentă, alături de toaleta riguroasă se va introduce în vagin un tampon steril;
– se usuca zona spălată anterior cu ajutorul unei comprese sterile;
– se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei) şi, fără să se oprească urinarea, se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu);
– pentru a preveni contaminarea probei se evită să se atingă recipientul de zona genitală; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

– se curăţă zona genito-urinară a copilului cu apă şi săpun;
– nu se tamponează zona curăţată pentru a grăbi uscarea; nu se aplică creme, uleiuri sau pudre pediatrice;
– se dezlipeşte banda protectoare din jumătatea inferioară a pungii pediatrice de recoltare a urinei şi se fixează porţiunea adezivă anterior (în faţă) de anus; se dezlipeşte partea superioara a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, având grijă ca orificiul urinar să fie în interiorul pungii; Atenţie! – se ataşeaza ferm de zona genito-urinară punga pediatrică de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urină sau contaminarea probei;
– imediat după ce copilul urinează în punga de recoltare (sau cât mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeşte şi se transporta la laborator în condiţii corespunzătoare.

Instrucţiuni de recoltare:
– la ora 7.00 dimineaţa se urinează şi nu se reţine această urină;
– se colectează apoi într-un recipient curat de 2-3 litri (nu se urinează direct în recipient) toate emisiunile de urină, timp de 24 ore, până în ziua următoare la ora 7.00 dimineaţa, inclusiv urina din acest moment final (chiar dacă nu există nevoia imperioasă de a o face);
– vasul cu urină se păstrează într-o pungă de plastic în frigider, pe tot parcursul colectării (24 ore);
– la încheierea recoltării (ultima emisiune de urină la ora 7 dimineaţa din ziua următoare), se măsoara întreaga cantitate de urină colectată;
– se omogenizează (prin agitare) urina recoltată;
– se reţin aproximativ 100 mL, în paharul de plastic de unică folosinţă pentru urină.

Recoltarea materiilor fecale se face în recipiente specializate, numite coprocultoare (obţinute de la sediul laboratorului sau farmacii). Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor în coprocultorul fără mediu de cultură. Acest examen necesită repetarea lui la intervale de câteva zile deoarece ouăle, chistele sau larvele unor paraziţi nu se elimină zilnic.

Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigaţiilor vaginale, precum şi a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor. În cazul secreţiei uretrale, pacientul nu trebuie să urineze cu o oră inainte de recoltare.