Cauzele si simptomele bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mental sau dementa la persoanele in varsta.

Persoanele care sufera de Alzheimer au probleme de atentie, intampina dificultati in efectuarea calculelor, iar activitatile zilnice devin din ce in ce mai dificile. Apare confuzia, frustrarea, modificarea frecventa a dispozitiei, crize de anxietate si perioade de apatie profunda. Printre factorii de risc ai bolii Alzheimer se numara varsta inaintata si preexistenta dementei.

Se estimeaza ca in lume exista 24,3 milioane de persoane cu dementa, iar anual se diagnosticheaza 4,6 milioane de cazuri noi, adica un caz la 7 secunde. Dintre acestea 50% sunt cazuri de Alzheimer.

Cauze

Cauzele bolii Alzheimer nu au fost identificate inca, cercetarile in acest sens fiind in desfasurare. De asemenea, desi se crede ca factorul genetic este una dintre cauzele aparitiei bolii Alzheimer, in realitatea doar 3% dintre cazuri sunt provocate de cauzele genetice. Un alt mit, combatut de cercetatori este acela ca boala Alzheimer apare doar la batrani. In realitate, boala se manifesta incepand cu varsta de 40-50 de ani. Conform Societatii Romane de Alzheimer, 80% dintre bolnavii de Alzheimer raman nediagnosticati in Romania. Trebuie subliniat faptul ca boala Alzheimer nu este o consecinta normala a imbatranirii.

Cu toate acestea, exista anumiti factori favorizanti care determina aparitia bolii Alzheimer. Spre exemplu, la persoanele care sufera de hipertensiune, diabet, arterioscleroza si tabagism, riscul de a suferi la un moment dat deboala Alzheimer este de doua ori mai mare.

In categoria factorilor de risc mai intra si alimentatia nepotrivita, lipsa exercitiile fizice, consumul de tutun, cafea sau alcool. Printre cauzele bolii Alzheimer mai sunt incadrate si expunerea la substante toxice in cadrul activitatilor profesionale.

Simptome

Declinul cognitiv progresiv

– Tulburari de memorie  – imposibilitatea de a-si aminti unele informatii si incapacitatea de a invata altele noi

– Afazie – tulburari de limbaj

– Apraxie – imposibilitatea de a efectua activitati fizice, cu toate ca functia motorie nu este afectata in niciun fel

– Agnozie – imposibilitatea de a recunoaste si identifica obiecte, in conditiile in care functiile senzoriale sunt intacte

– Tulburari ale fuctiilor executive – afectarea capacitatii de planificare a activitatilor zilnice

Tulburari de comportament

– Schimbari de dispozitie

– Agitatie

– Tendinta de a pleca de acasa