Endocrinologie
Endocrinologia reprezintă disciplina care se ocupă cu studiul glandelor endocrine şi a hormonilor produşi de acestea. În esenţă, scopul acestei discipline rămâne chiar şi în era biologiei moleculare şi a geneticii, studiul formelor de comunicare şi semnalizare care controlează şi coordonează funcţia multor organe şi procese.
Sistemul endocrin eliberează în circulaţie o serie de hormoni, care nu sunt altceva decât nişte mesageri chimici, capabili să transmită informaţia la distanţă, pe cale umorală până la nivelul ţesuturilor periferice, unde vor interacţiona cu receptorii lor specifici. Sistemul în totalitate este subiectul unor mecanisme complexe de reglare care guvernează sinteza hormonală, eliberarea, transportul şi metabolismul hormonilor în interiorul celulelor ţintă precum şi expresia sau activitatea receptorilor hormonali sau căile de semnalizare intracelulare şi nucleare. Acest sistem este perfect integrat cu alte sisteme majore de comunicare intercelulare cum ar fi sistemul nervos şi cel imun.
Sistemul endocrin este responsabil de:
- Creşterea şi dezvoltarea organismului,
- Menţinerea homeostaziei (proprietate a organismului de a menţine, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern: PH, glicemie, ritm cardiac şi tensiune arterială, respiraţie etc),
- Diferenţierea sexuală şi reproducerea,
- Reglarea metabolismului şi a aportului nutritiv.
Aceste categorii de acţiuni nu se exclud reciproc, mulţi hormoni au roluri multiple (de exemplu, hormonii tiroidieni influenţează atât dezvoltarea organismului cât şi reglarea metabolismului sau a homeostaziei), iar multe dintre răspunsurile biologice necesită integrarea mai multor căi hormonale diferite. Un exemplu clasic pentru această acţiune complexă este cel al controlului glicemiei sanguine, care implică insulină, un hormon peptidic pancreatic, dar şi hormonii de contrareglare: glucagonul, cortizolul, hormonul de creştere sau adrenalină; orice modificare patologică a glicemiei sanguine este determinată de o dereglare în acţiunea a minim unuia dintre hormonii enumeraţi.
Sistemul endocrin este compus din mai multe tipuri de glande: glanda pituitară şi hipotalamusul, localizate în creier, glandele suprarenale, aflate în zona rinichilor, tiroida, situată la baza gâtului precum şi pancreasul, ovarele şi testiculele.
Cele mai des întâlnite disfuncţii endocrine includ diabetul zaharat, acromegalia, boala Addison, sindromul Cushing, boala Graves, tiroidita Hashimoto, hipertiroidism, hipotiroidism şi prolactinom. Aceste condiţii au adesea simptome asemănătoare cu ale altor boli, afectează mai multe părţi ale corpului şi pot varia în severitate de la uşoare la foarte severe.
Modalităţi de diagnosticare
Afecţiunile glandelor endocrine sunt complexe, de aceea, pentru un diagnostic corect, sunt necesare, pe lânga un examen clinic amănunţit, analize de laborator specifice (determinări hormonale) dar şi investigaţii imagistice:
– ecografia tiroidiană – pentru evaluarea dimensiunilor, structurii, vascularizaţiei tiroidei şi identificarea leziunilor de la nivelul parenchimului – noduli tiroidieni, precum şi pentru necesitatea continuării investigaţiilor cu scintigrafia tiroidiană sau puncţia cu ac subţire.
– RMN, CT – pentru diagnosticarea tumorilor hipofizare, suprarenale
– osteodensitometria (DEXA) reprezintă standardul de aur pentru determinarea densităţii mineral-osoase.
Aceste investigaţii permit acurateţea şi precocitatea diagnosticului, iniţierea unei terapii ţintite cât şi monitorizarea răspunsului la tratament.
Unele afecţiuni endocrine pot fi diagnosticate în faza subclinică iar prin diagnosticul precoce este impiedicată progresia spre boala manifestă şi apariţia de complicaţii.
De exemplu: prin diagnosticul precoce al osteoporozei şi iniţierea unei terapii antiresorbtive este împiedicată apariţia de complicaţii – cea mai de temută fiind fractura de col femural, care la vârstnici poate fi chiar fatală.
Bolile endocrine subclinice, în special cele tiroidiene, sunt obişnuite şi frecvenţa lor creşte cu vârsta; dacă rămân nediagnosticate, au consecinţe nefaste asupra tuturor sistemelor organismului, ducând la scăderea calităţii vieţii. De aceea, trebuie avut în vedere, mai ales în prezenţa unor simptome nespecifice, efectuarea şi a unui consult endocrinologic.
Cum funcţionează sistemul endocrin?
Sistemul endocrin are un rol extrem de important în buna funcţionare a organismului. Este compus dintr-o reţea de organe şi glande responsabile pentru producerea, stocarea şi secreţia de hormoni care ajută la menţinerea şi controlul funcţiilor vitale ale organismului, precum creşterea, reproducerea şi nivelul de energie.
Este foarte important să urmăreşti semnele şi simptomele care pot indica prezenţa unei afecţiuni endocrinologice şi să poţi discuta cât mai curând cu medicul tau endocrinolog în cazul în care acestea apar.
Există mai multe boli ale sistemului endocrin, care rezultă din disfuncţionalităţi ale acestui sistem complex. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite afecţiuni şi simptomele lor.
Una dintre cele mai răspândite boli ale sistemului endocrin – diabetul zaharat este o afecţiune în care pancreasul nu produce o cantitate suficientă a hormonului insulină sau organismul nu utilizează în mod eficient insulina pe care o produce. Deoarece insulina este esenţială în a ajuta organismul să transforme zaharurile şi amidonul în energie necesară, pot exista consecinţe grave în cazul în care diabetul este lăsat nediagnosticat şi netratat.
Diabetul – simptome:
- Sete excesivă sau foame excesivă
- Oboseală
- Urinare frecventă
- Greaţă şi vărsături
- Pierderea sau creşterea în greutate inexplicabilă
- Modificări ale vederii
Sindromul ovarelor polichistice este de asemenea o boală comună a sistemului endocrin, care afectează între 7% şi 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă intre 15 şi 45 de ani. Acest sindrom este o afecţiune asociată cu simptome ale menstruaţiei neregulate, excesul de hormoni de sex masculin, precum şi acnee şi dificultatea de a rămâne însărcinată. Ele au un risc mărit de complicaţii metabolice cum ar fi diabetul şi hipertensiunea arterială.
Sindromul ovarelor polichiste (SOP) – simptome:
- Perioade menstruale neregulate sau absente
- Infertilitate
- Creşterea în exces a părului facial sau corporal
- Subţierea părului de pe scalp
- Probleme cu greutatea corporală
- Probleme ale tenului: acnee pe faţă, piept şi spate; pigmentarea şi îngroşarea pielii în jurul gâtului, abdomenului, axilei
Hormonii tiroidieni, hormoni produşi de glanda tiroidă, influenţează aproape toate organele corpului. Problemele cu glanda tiroidă includ hipertiroidie (cantitate prea mare de hormoni tiroidieni), hipotiroidism (cantitate prea mică de hormoni tiroidieni), noduli tiroidieni, cancer tiroidian.
Hipertiroida – simptome:
- Diaree
- Dificultăţi de adormire
- Oboseală
- Guşă (marirea glandei tiroide)
- Intoleranţă la caldură
- Nervozitate şi trecerea cu uşurinţă de la o stare de spirit la alta
- Bătăi rapide ale inimii (tahicardie) sau palpitaţii (bătăi neregulate)
- Scădere inexplicabilă în greutate
- Slăbiciune (pierderea puterii)
Hipotiroidismul – simptome:
- Intoleranţă la frig
- Constipaţie
- Părul uscat
- Oboseală
- Guşă (mărirea glandei tiroide)
- Dureri musculare şi articulare
- Lipsa perioadelor menstruale
- Încetinirea ritmului cardiac
- Umflarea feţei
- Creşterea inexplicabilă în greutate
Aceasta apare atât la femei, cât şi la bărbaţi, deşi şansa ca femeile să dezvolte această boală este de patru ori mai mare. Este o afecţiune în care oasele devin fragile şi mai predispuse la rupere. Acest lucru poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv o scădere a hormonului estrogen (în timpul menopauzei la femei) sau o scădere a nivelului de testosteron la bărbaţi (odată cu înaintarea în vârstă). Deoarece osteoporoza de multe ori nu are simptome evidente, este adesea lăsata nediagnosticată până când persoana afectată suferă o fractură sau când apar dureri importante osoase într-un stadiu avansat al bolii.
Osteoporoza – simptome:
- Dureri de spate, cauzate de o vertebra fracturată sau tasată
- Pierderea de înalţime de-a lungul timpului
- încovoiere a spatelui
- Fractura osoasă produsă de un traumatism minor
Consultaţii disponibile în punctele de lucru:
✔ BACAU ✔ ROMAN
- 21 sept. 2016
- MEDICALTEST
- Dr. Paul McGann's
- Research for new surgery results