Medicina Muncii
Cabinetul de Medicina Muncii are ca obiect de activitate serviciile de medicina legată de activitatea profesională a individului, ramură a medicinii care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi managementul bolilor profesionale, a accidentelor de muncă, precum şi promovarea sănătăţii şi eficienţei angajaţilor la locul de muncă.
Supravegherea stării de sănătate a angajaţilor şi informarea lor privind condiţiile de muncă sunt un beneficiu pentru compania dumneavoastră.
Cabinetul de Medicina Muncii este dotat cu aparatură modernă, certificată prin Sistemul de Management al Calitatii ISO 9001:2000.
Servicii
Monitorizarea stării de sănătate a angajaţilor se face prin:
- examene medicale la angajare;
- examen medical de adaptare;
- control medical periodic;
- examen medical la reluarea activităţii.
– Stabilirea aptitudinii în muncă şi eliberarea fişei de aptitudine;
– Îndrumarea activităţii de reabilitare profesională, reconversie – profesională, reorientare profesională în caz de accident de muncă, boală profesională, boală legată de profesie, afecţiuni cronice;
– Supravegherea femeilor gravide şi protecţia maternităţii la locul de muncă;
– Consilierea angajatorului privind adaptarea muncii şi a locului de muncă la caracteristicile psihofiziologice ale angajaţilor;
– Consilierea angajatorului privind elaborarea strategiei de securitate şi sănătate la locul de muncă.
– Există posibilitatea ca echipa noastră să efectueze examenele medicale de specialitate (examen neurologic, examen oftalmologic, examen ORL) şi investigaţiile recomandate în funcţie de condiţiile particulare de la locul de muncă (recoltari analize, ECG, audiometrie, probe funcţionale respiratorii) la sediul companiei dumneavoastră.
Legislaţie în domeniul medicinei muncii
Serviciile de medicina muncii au la baza Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 şi Hotărârea de Guvern nr. 355 din 11 aprilie 2007 publicată în monitorul oficial nr. 332 din 17 mai 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
Conform Legii nr. 319/2006, în vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de munca şi a bolilor profesionale, angajatorii au o serie de obligaţii printre care şi cea de a angaja numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajării;
Masurile prin care se asigură supravegherea corespunzătoare a sănătăţii lucrătorilor în funcţie de riscurile privind securitatea şi sănătatea în munca se stabilesc potrivit reglementărilor legale. Aceste măsuri vor fi stabilite astfel încât fiecare lucrător să poata beneficia de supravegherea sănătăţii la intervale regulate.
Supravegherea sănătăţii lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de muncă a lucrătorilor.
Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
Angajatorul trebuie să se afle în posesia unei evaluări a riscului asupra sănătăţii lucrătorilor. Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor. Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Examenul medical al lucrătorilor la angajarea în munca stabileşte aptitudinea / aptitudinea condiţionată / inaptitudinea permanentă sau temporară în muncă pentru profesia/funcţia şi locul de muncă în care angajatorul îi va desemna să lucreze privind:
a) compatibilitatea / incompatibilitatea dintre eventualele afecţiuni prezente în momentul examinării şi viitorul loc de muncă;
b) existenţa / inexistenţa unei afecţiuni ce pune în pericol sănătatea şi securitatea celorlalţi lucrători de la acelaşi loc de muncă;
c) existenţa / inexistenţa unei afecţiuni ce pune în pericol securitatea unităţii şi/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenţa / inexistenţa unui risc pentru sănătatea populaţiei căreia îi asigura servicii.
a) lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioada determinată sau nedeterminată;
b) lucrătorii care îşi schimbă locul de muncă sau sunt detasaţi în alte locuri de muncă ori alte activităţi;
c) lucrătorii care îşi schimbă meseria sau profesia.
Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut în anexa nr. 3 (Hotărârea de Guvern nr. 355 din 11 aprilie 2007).
În situaţia schimbării locului de munca, lucrătorul este obligat să prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul său de muncă anterior.
Medicul specialist de medicina muncii, în baza fişei de solicitare a examenului medical la angajare, fişei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical şi a examenelor medicale efectuate, completează fişa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condiţionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de muncă respectiv.
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii în muncă pentru profesia / funcţia şi locul de muncă pentru care s-a facut angajarea şi s-a eliberat fişa de aptitudine;
b) depistarea apariţiei unor boli care constituie contraindicaţii pentru activităţile şi locurile de muncă cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale.
Consultaţii disponibile în punctele de lucru:
✔ BACAU ✔ PIATRA NEAMT ✔ ROMAN
- 13 oct. 2014
- MEDICALTEST
- Dr. Paul McGann's
- Research for new surgery results