ORL
ORL inseamna oto-rino-laringologie şi reprezintă specialitatea medico-chirurgicală care se ocupă cu depistarea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor nasului, gâtului şi urechilor. Nu putem separa strict între ele afecţiunile legate de fiecare dintre aceste organe, deoarece majoritatea bolilor unuia le afecteaza pe toate;de exemplu, atunci când îţi curge nasul, de obicei şi tuşeşti, iar o răceală se poate complica uşor cu otită,mai ales la copii.
Patologia cu care se ocupa ORL-ul: sinuzite, adenoidite, amigdalite, laringite, otite, mastoidite, tulburări de auz, sindrom vertiginos, sindromul de apnee în somn determinat de sforăit, neurinom de nerv acustic, rinite vasomotorii, leziuni post-traumatice, malformaţii congenitale, tumori benigne şi maligne, noduli ai corzilor vocale etc. Tehnici de diagnostic: audiograma, endoscopie nazală, laringoscopie, radiografie de sinusuri, CT, RMN. Tehnici de tratament: chirurgie laser, chirurgie endoscopică, chirurgie clasică.
Cele mai frecvente afecţiuni specifice fiecărui organ sunt:
- nas: rinite(inflamaţiile mucoasei nazale, manifestate prin curgerea sau înfundarea nasului);
- gât: farino-amigdalite (manifestate prin roşu în gât, tuse, inflamarea amigdalelor, infecţii);
- urechi: otite (inflamaţia urechii medii şi a timpanului, manifestată în principal prin durere la nivelul urechii şi mai grav, scurgerea unui lichid din ureche).
Semnele că suferi de o afecţiune ORL mai severă decât o simplă răceala sunt:
- durata de peste 7 zile a simptomelor, în ciuda tratamentului aplicat;
- severitatea simptomelor; de exemplu febra în loc să scadă, creşte, în ciuda tratamentului;
- apariţia unor simptome speciale: ameţeli, tulburări de vedere, intoleranţă la lumină sau zgomot, leşin;
Când trebuie consultat medicul ORL?
Următoarele manifestări te atenţionează că este vorba de mai mult decât o simplă răceală şi că trebuie să te prezinţi la medic:
- la nas: îţi curge din nas destul de des (mai mult de 3-4 ori/zi, 2-3 zile) secreţia care ţi se scurge din nas are aspect de puroi (galben-verzui);
- la gât: eşti foarte răguşit în ciuda tratamentului, mai mult de 7 zile;
- ai gâtul umflat la exterior, sub urechi şi în părţile laterale ale gâtului;
- ai amigdalele umflate şi o respiraţie urât mirositoare;
- aproape că nu mai poţi să înghiţi mâncarea din cauza durerii sau umflării gâtului;
- la urechi: nu mai auzi bine;
- auzi zgomote sau ţiuituri în urechi;
- din ureche ţi se scurge lichid, sânge sau puroi.
Servicii oferite de Departamentul ORL:
- consultaţii
- tratamente
Pentru a preveni afecţiunile din sfera ORL, dar şi în timpul acestora este bine să mănânci multe legume şi fructe, să eviţi băuturile şi alimentele foarte sărate sau foarte acide, extrem de gazoase, foarte fierbinţi sau foarte reci, alimentele prea condimentate, iuţi sau acre. În ceea ce priveşte regimul de viaţă, pentru prevenirea acestor afecţiuni este bine să faci mai mult sport, sa te plimbi în aer liber, îmbrăcat corespunzător, cu capul acoperit la nevoie, iar dacă înoţi, să nu faci scufundări la adâncimi prea mari. Reţine că nu se introduce nimic în urechi sau în nas în scop protector sau de igienă (beţigase, vată)!
Consultaţii disponibile în punctele de lucru:
✔ BACAU
- 21 sept. 2016
- MEDICALTEST
- Dr. Paul McGann's
- Research for new surgery results