Obezitatea a devenit o problema mondiala

Obezitatea este cea mai frecventa boala metabolica si se asociaza adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Ea este caracterizata printr-un exces de tesut adipos. In mod normal organismul barbatilor contine un procent de 15 - 20 % de tesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 - 30 % de tesut adipos.

Obezitatea nu este numai o problema estetica ci in primul rand o tulburare de nutritie caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii. Desi obezitatea este considerata o afectiune complexa nutritional-metabolica exista numeroase modalitati de tratament. De asemenea, obezitatea poate imbraca un caracter generalizat sau un aspect segmentar. Distributia excesului ponderal la nivelul jumatatii inferioare a corpului caracterizeaza obezitatea de tip ginoid "pear-shaped". Obezitatea de tip android (abdominala, truncala "apple-shaped": tesutul adipos predomina la nivelul trunchiului) este corelata cu o rata mai mare de aparitie a complicatiilor. Circumferinta abdominala mai mare de 88 cm la femei si 102 cm la barbati creste riscul dezvoltarii altor probleme medicale.

Cauze obezitatii

Foarte multi factori contribuie la instalarea obezitatii, care apare atunci cand echilibrul energetic este dezechilibrat, adica energia acumulata (numarul de calorii) prin alimentatie este mai mare decit energia cheltuita.

Factori de risc ai obezitatii

Factorii etiopatogenici sunt multipli si pot fi impartiti in factori individuali si de mediu: sociali, economici, profesionali, familiali. Supraalimentarea (cresterea aportului alimentar peste nevoi) este in mare parte impusa cultural. Portiile de la fast-food-uri sau alte restaurante sunt supradimensionate, aducand un aport caloric excesiv. De asemenea, socializarea este strans legata de consumul de alimente. Mesele in familie, intalnirile cu prietenii, activitati legate de munca sau activitati de vacanta sunt centrate pe luarea mesei. In plus, stresul psihic si depresia conduc la ingestie exagerata de alimente. Sedentarismul este de departe cea mai frecventa cauza a obezitatii fiind din ce in ce mai prezent in viata omului modern. Multe persoane urasc sa faca miscare, iar altele sunt prea ocupate pentru a face sport. Tot mai multe cuceriri tehnologice ale lumii moderne: telecomanda televizorului, liftul, automobilul elimina activitatea fizica din viata cotidiana. Chiar si cele mai neinsemnate activitati, precum scoaterea cainelui la plimbare sunt benefice; de exemplu, prin gestul de a deschide usa pentru a iesi cainele afara sunt arse doar 2 calorii, dar o plimbare de 30 minute cu cainele arde 125 de calorii. Daca in loc sa se duca masina la spalatorie (se consuma doar 18 calorii) acesta va fi spalata si lustruita persoanal vor fi consumate 300 de calorii. Antecedentele heredo-colaterale de obezitate cresc riscul unei persoane de a deveni supraponderala. Daca unul dintre parinti este obez, riscul este de 3 ori mai mare decat al unei persoane cu parinti normoponderali. Stilul de viata al familiei sau al cercului de prieteni joaca un rol important in aparitia obezitatii: alimentatia bogata in grasimi animale sau bazata pe gustari la fast-food, orele de masa neregulate sau sarirea peste mesele principale. Alaturi de lipsa activitatii fizice stau urmatorii factori care vor forma un cerc vicios: 

Stima de sine scazuta - o persoana supraponderala sau obeza va avea o imagine de sine negativa si va fi inclinata sa-si elimine disconfortul printr-un consum si mai mare de alimente. De asemenea, esecurile repetate ale unor regimuri de slabire accentueaza imaginea negativa facand si mai dificila aplicarea strategiilor de scadere ponderala; Probleme afective - starile de stress psihic, anxietate sau afectiunile de tipul depresiei sau durerii cronice, persoana tinde sa se sustraga de la rezolvarea problemelor si ale emotiilor negative prin refugierea in mancare; Traume psihice - evenimente traumatizante precum abuzul fizic sau sexual in timpul copilariei, decesul unui parinte in perioada adolescentei sau probleme de cuplu (violenta domestica) pot avea un impact important in etiopatogenia obezitatii; Consumul de alcool - berea sau cocktail-urile contin multe calorii si predispun la aparitia obezitaii de tip androgin; Consumul unor medicamente - antidepresivele sau medicatia glucocorticoida sau prezenta unor afectiuni precum sindromul Cushing si hipotiroidia.

Ce alimente nu ar trebui sa manance o femeie insarcinata

Lista alimentelor interzise atunci cand porti o sarcina in pantece este una din cele mai mari prioritati pe care trebuie sa o ai. Consecintele grave pe care le poate avea asupra sanatatii fatului consumul de alimente interzisesunt prea serioase ca sa ne jucam cu ele. Cand ramai insarcinata, in afara de a respecta tot ce iti spune medicul tau din punct de vedere analize si ritm de viata, trebuie sa ai la tine in geanta sau lipit pe frigider lista a ce nu ai voie sa mananci pe durata celor 9 luni. Astfel in randurile ce urmeaza va vom prezenta o serie e alimente ce ar trebui evitate in timpul sarcinii:

Preparatele din carne procesate

Carnea insuficient preparata termic poate duce la contaminarea cu toxoplasma sau la dezvoltarea unei largi varietati de bacterii. Astfel este indicat sa evitati mezelurile care au un grad mare de perisabilitate ori delicatesele preparate din carne si care se tin la frigider, inclusiv crenvurstii. Aceste alimente procesate nu au cum sa aduca nimic bun pentru mama si bebelus in afara de senzatia de satietate. In general aceste produse au un  continut ridicat de e-uri, astfel ca cel mai bine este sa renuntati la ele.

Poti consuma insa o friptura de curcan, sau peste la cuptor. Pestele este bogat in proteine, iar acizii omega 3 pe care ii contine pot aduce multiple beneficii dezvoltarii bebelusului, insa mare atentie la nivelul de mercur, deoarece cu cat pestele este mai mare, cu atat acesta va contine o cantitate mai mare de mercur.

Alimentele ce contin oua crude si maioneza

Alimentele in a carei compozitie intra oua crude pot sa prezinte probleme in anumite situatii, deoarece pot fi infectate cu salmonella. Aceasta bacterie se poate gasi in ouale crude sau negatite suficient si provoaca febra tifoida, dar si infectii alimentare. De asemenea, sosurile din comert, cum ar fi maioneza, sunt facute cu oua pasteurizate, asa ca se pot consuma, insa normal ca si in cazul acestora consumul trebuie sa fie moderat. Nu uita ca si acestea contin aditivi alimentari. De asemenea au un continut calorii destul de ridicat si astfel va poate afecta silueta.

Doar o parte din branzeturi sunt indicate 

Sotimentele de branza precum Feta, Brie, Camembert sau Gorgonzola trebuie evitate, deoarece la fel ca in cazul laptelui nepasteurizat acestea pot sa contina o bacterie numita listeria, care pune in pericol bebelusul.

Consumati dulciuri cu moderatie

In timpul sarcinii este indicat sa eviti alimentele bogate in glucide, cum este cozonacul, prajiturile sau ciocolata. Poti opta pentru salate din fructe, budinci din orez sau sorbet. Un consum prea mare de dulciuri nu duce numai la cresterea glicemiei, dar favorizeaza si acumularea depozitelor de grasime, implicit cresterea rapida in greutate, ceea ce majoritatea femeilor evita.

Evitati produsele pe baza de cofeina

Cofeina poate ajunge prin placenta din organismul mamei la fat si afecta bataile inimii si respiratia acestuia. In general, specialistii recomanda evitarea cofeinei in primul trimestru de sarcina, iar in al doilea si al treilea consumul a cel mult 300 de miligrame de cofeina. 300 de miligrame cofeina reprezinta echivalentul a 4 cesti de cafea, 6 cani de ceai verde.

Unele fructe trebuie evitate

Fructele nu ar trebui sa lipseasca din dieta unei gravide, numai ca nu toate sunt la fel de indicate. Strugurii, spre exemplu, nu sunt foarte indicati, deoarece pot ridica temperatura corpului si pot provoca miscari intestinale exagerate. De asemenea, nu sunt indicate fructele prea acide, mai ales daca pacienta sufera de gastrita. Papaya necoapta bine si ananasul sunt si ele periculoase in primele luni de sarcina deoarece dau contractii ale uterului.

Cancerul de prostata – cauze si simptome

Liga Romana de Cancer estimeaza ca in Romania sunt diagnosticate anual aproximativ 180 de cazuri noi de cancer de prostata si ca aproximativ 7,3% din barbati mor anual din aceasta cauza. Cancerul de prostata reprezinta a doua cauza de deces prin cancer dupa cancerul pulmonar.

Prostata este o glanda din sistemul reproducator masculincare produce majoritatea lichidului din care este alcatuita sperma. Glanda, de marimea unei nuci, este localizata sub vezica urinara a barbatului si inconjoara partea superioara a uretrei, tubul prin care circula urina de la vezica. Functionarea prostatei este reglata de testosteron, un hormon sexual masculin produs de testicule. Odata cu inaintarea in varsta, prostata unui barbat poate sa creasca in dimensiune. Fara sa fie ceva anormal, se intampla totusi uneori ca acest lucru sa blocheze fluxul urinar. Asadar, exista cateva probleme cu prostata de care se pot lovi barbatii, in special cei cu varsta peste 40 de ani:

Hiperplazia benigna de prostata, in care este restrictionat fluxul urinar si de aceea va exista nevoia de a urina mai des, mai ales pe timpul noptii;

Prostatita acuta si cronica in care se inflameaza glanda prostatica. Se estimeaza ca 35% dintre barbati se pot confrunta cu prostatita cronica in cursul vietii, iar simptomele prin care se manifesta sunt mictiuni dese si dureroase, scaderea libidoului sau incapacitatea erectila;

Cancerul de prostata care afecteaza celulele glandei prostatice si pot bloca fluxul urinar. Este necesara depistarea lui precoce si tratarea lui pentru a impiedica extinderea celulelor canceroase in alte parti ale corpului.

Dupa o anumita varsta barbatii trebuie sa faca controale anuale Pentru a preveni aparitia cancerului de prostata, fiecare barbat trebuie sa fie constient de necesitatea controlului anual la urolog, in special daca au existat astfel de cazuri in familie. Numai astfel se poate depista din timp si trata corespunzator. "Pacientii cu risc, care au cazuri de cancer de prostata in istoricul familial este necesar ca dupa 40 de ani sa efectueze anual teste pentru depistarea precoce a afectiunii", ne spune conf. dr. Valentin Ambert, medic primar urolog la Spitalul clinic de urologie "prof. dr. Theodor Burghele" din Bucuresti. Cele mai intalnite simptome

De regula, cand exista o afectiune prostatica sunt cateva simptome dupa care te poti ghida si sa te prezinti neaparat la un control medical. Cele mai frecvent raportate de barbati sunt: dificultati sau durere la urinare; urinari frecvente, in special noaptea; senzatia de urinare iminenta, care nu mai poate fi amanata; prezenta sangelui in urina sau sperma; impotenta.

Controlul medical Dupa insiruirea simptomelor pentru care te-ai prezentat la urolog, orice examen fizic trebuie sa includa tuseul rectal, ecografia prostatica (presupune introducerea unei sonde de dimensiunea unui deget in rect si functioneaza pe baza ultrasunetelor) si o analiza de sange pentru verificarea antigenului specific prostatic (PSA). Valorile crescute ale PSA pot indica un cancer prostatic, insa exista posibilitatea ca aceata sa fie crescuta din cauza altor afectiuni. In timpul tuseului rectal, urologul iti va examina prostata tinand cont de zonele mai dure sau anormale de la nivelul prostatei. Dieta reprezinta un factor determinant

Specialistii de la Institutul American pentru Cercetari in domeniul Cancerului estimeaza ca peste 30% din toate cancerele sunt legate de greselile in alimentatie pe care le facem. Asadar, alimentatia joaca un rol primordial in prevenirea cancerului de prostata.

Iata cativa pasi importanti pe care ar trebui sa-i urmezi:

Nu exagera cu mancarea - este indicat ca la fiecare masa sa optezi pentru o portie medie de mancare pentru a tine kilogramele sub control. Evita alimentele bogate in grasimi - numarul cazurilor de cancer difera de la tara la tara, insa se constata o crestere la populatiile care consuma foarte multe grasimi. O dieta care abunda in grasimi saturate (precum grasimile din carnea rosie: vita, miel, oaie) este cea mai periculoasa si favorizeaza aparitia cancerului. Trebuie sa faci alegerile cele mai sanatoase - cerealele integrale, orezul brun, painea din faina integrala si limiteaza consumul de dulciuri si sare; Alcoolul trebuie consumat cu moderatie - in cazul acesta, "moderat" inseamna nu mai mult de doua pahare de alcool pe zi, in cazul barbatilor; Consuma multe legume si fructe - toate studiile au demonstrat ca fructele si legumele consumate cu regularitate diminueaza semnificativ riscul de cancer; Consuma alimente bogate in acizii grasi omega 3 - ii gasesti in pestele de apa rece: somon, macrou, hering si au rolul de a reduce riscul de aparitie a anumitor cancere. Seleniu si vitamina E - unele cercetari sustin ca seleniul si vitamina E administrate zilnic au rolul de a preveni dezvoltarea cancerului de prostata.

Cancerul de colon si factorii declansatori

Cancerul de colon este o afectiune tumorala a colonului (intestinului gros). Cancerul rectal afecteaza ultimii centimetri ai colonului, astfel incat impreuna cele doua afectiuni poarta denumirea de cancere colorectale. Majoritatea cancerelor de colon debuteaza ca si proliferari benigne de celule, sub forma polipilor colonici. In timp, unii dintre acesti polipi se pot transforma malign in cancer de colon. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind mostenite. Acest tip de cancer apare in general dupa varsta de 50 de ani, barbatii fiind mai afectati decat femeile. Afectiunea se situeaza pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe. Este bine sa stii ca, in ­faza de debut, cancerul de colon nu se manifesta, cel mai adesea fiind depistat in stadiu avansat.

Evitati consumul exagerat de carne rosie

Medicii ne avertizeaza sa nu consumam multa carne rosie, deoarece creste semnificativ riscul de aparitie a cancerului de colon. De aceea, specialistii recomanda limitarea consumului de carne de vita, de porc sau de miel la maximum 400-500 de grame saptamanal. De asemenea, mezelurile precum sunca sau salamul ar trebui, pe cat posibil, excluse din alimentatie, in acest fel riscul de aparitie a bolii putand fi redus cu circa 43 la suta. Specialistii in domeniu ne atentioneaza ca printre obiceiurile alimentare care favorizeaza aparitia cancerului de colon se numara si lipsa fibrelor, consumul ridicat de alimente picante sau acre, precum si de grasimi saturate de origine animala. In schimb, ar trebui sa se consume preponderent carne de pui sau de peste, legume, fructe, cereale integrale, lactate degresate, dar si multe lichide (ciorbe, supe, ceai si apa plata).

Evitati alcolul si tutunul

Bauturile alcoolice reprezinta de asemenea un factor de risc ridicat, mai ales daca sunt consumate zilnic. Bauturile care trebuie evitate cel mai mult fiind berea si vinul. Studiile au aratat ca persoanele care consuma zilnic cate doua pahare de vin sau cate doua halbe de bere prezinta un risc cu 25 la suta mai mare de a face cancer de colon decat cele care nu au acest obicei. Pericolul de a dezvolta acest tip de cancer este crescut si in randul persoanelor care fumeaza, dar si al celor care beau prea multa cafea, mai ales daca beau cafea si fumeaza pe stomacul gol.

Predispozitia genetica

Stilul de viata si mediul in care traim determina intr-un final aparitia cancerului de colon, insa  mostenirea genetica poate avea si ea o contributie. Astfel, specialistii estimeaza ca, in aproximativ 7 la suta din cazuri, aparitia bolii poate fi pusa pe seama factorului ereditar. Cele mai expuse sunt persoanele care au rude de gradul intai diagnosticate cu cancer de colon, in cazul lor riscul de a dezvolta boala fiind de circa 50 la suta.

Sedentarismul

Un alt factor care duce la aparitia cancerului de colon este lipsa exercitiilor fizice. Cele mai noi studii arata ca in cazul persoanelor care au o slujba ce presupune statul la birou mai mult de jumatate din zi, riscul de a dezvolta boala creste cu 45 la suta dupa zece ani in campul muncii. In plus, lipsa activitatii fizice duce si la acumularea kilogramelor, iar acest lucru , spun specialistii, creste riscul de cancer intestinal cu trei procente. De aceea, ei recomanda ca fiecare persoana sa faca cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi.

Ce este cancerul de col uterin si cum il prevenim

Cazurile de cancer de col uterin sunt frecvente si ingrijoratoare. In Romania, in fiecare zi sunt diagnosticate noua femei iar sase mor si suntem primii in Europa, atat ca incidenta cat si ca mortalitate. Din pacate, aceste cifre se datoreaza in primul rand faptului ca femeile din Romania cunosc foarte putin despre cauzele care provoaca acest tip de cancer si despre mijloacele de preventie. Cancerul de col uterin este o afectiune maligna a celulelor ce captusesc suprafata colului. Colul este partea inferioara de deschidere, ingusta a uterului. Se deschide in vagin si face conexiunea intre uter si vagin. Desi cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc il reprezinta infectia cu virusul HPV. In functie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate disparea intr-un interval de unu, doi ani. Daca pacienta se prezinta la timp pentru controale ginecologice periodice, examenul Babes Papanicolau, examenul HPV si colposcopie, virusul poate fi depistat la timp si infectiile pot fi tratate. Infectia cu Human Papilloma Virus Infectia cu HPV este cea mai intalnita dintre afectiunile cu transmitere sexuala. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implica atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar si atunci cand leziunile nu sunt vizibile.  Majoritatea femeilor nu stiu ca sunt purtatoare ale virusului pana nu ajung la un control ginecologic mai amanuntit sau la o colposcopie. Din cele peste 40 de tulpini HPV existente, tipurile 6 si 11 sunt cele mai des intalnite la infectiile genitale si doar doua dintre aceste tulpini sunt generatoare de cancer, mai exact tipurile 16 si 18. Aceste infectii pot sa dispara dupa cativa ani, dar la fel de probabil pot sa si persiste. Este important ca pacientele sa stie ca orice infectie cu HPV trebuie tratata, pentru ca altfel exista riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancerul de col uterin. Herpesul genital Herpesul sau virusul herpes simplex poate produce infectii genitale, care se manifesta prin vezicule in jurul sau pe organele genitale. Pielea din jurul sau de pe organul genital se inflameaza, apare senzatia de prurit si chiar durere. Virusul herpetic se transmite prin contact sexual, chiar si in cazul in care leziunile nu sunt vizibile. Herpesul este recidivant si din pacate este incurabil la ora actuala. Exista insa tratamente antivirale pentru a impiedica o posibila epidemie. Singura solutie disponibila in prezent este vaccinarea anti-herpes, recomandata si de Institutul National de Alergologie si Boli Infectioase. Prevenire Screening-ul si testul Babes-Papanicolau precum si controalele periodice sunt esentiale in prevenirea cancerului de col uterin si a infectiilor cu HPV. In functie de rezultatele primelor analize, se poate recomanda colposcopia. Aceasta examinare evidentiaza posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine si ajuta la depistarea cancerului de col, printr-o analiza la microscop. Colposcopia este esentiala, atat in prevenirea cancerului de col, cat si in urmarirea evolutiei HPV. Dupa orice infectie serioasa, pacienta trebuie sa revina la controale periodice, pentru a preveni reaparitia anomaliilor sau a infectiilor genitale.  

Incidenta bolilor cardiovasculare

Termenul „boli cardiovasculare” este atribuit unei multitudini de boli ce afecteaza inima si vasele de sange, printre acestea numarandu-secardiopatia ischemica, afectiunile cerebrovasculare, hipertensiunea arteriala (presiunea ridicata a sangelui) sau boala arteriala periferica. Pot exista boli reumatice, care se manifesta printr-o deterioare a muschiului cardiac si a valvelor cardiace, boli congenitale de inima, adica malformatii in structura inimii, existente inca de la nastere, dar si tromboze venoase profunde si embolii pulmonare, prin formarea de cheaguri de sange in venele de la picioare, care pot ajunge la inimia sau la plamani. Accidentele vasculare cerebrale si atacurile cardiace sunt, de obicei, evenimente acute si sunt cauzate de un blocaj care impiedica traseul sangelui la nivelul inimii sau creierului. Cel mai frecvent motiv pentru care se intampla aceste fenomene este acumularea dedepozite de grasime pe peretii interiori ai vaselor de sange care alimenteaza inima sau creierul. Accidentele vasculare cerebrale mai pot fi cauzate si de sangerarea unui vas de sange din creier sau din cauza cheagurilor de sange. Factori de risc Lipsa de activitate fizica si dieta nesanatoasa sunt cei mai importanti factori de risc ai bolilor de inima si ai accidentelor vasculare cerebrale. Comportamentele factorilor de risc sunt responsabile pentru 80% dintre bolile cardiace coronariene si cerebrovasculare. Efectele nocive ale unei alimentatii nesanatoase si a sedentarismului pot aparea la persoane care prezinta si factori de risc intermediar, cum ar fi hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat al glucozei si al lipidelor din sange si excesul de greutate sau obezitatea. Alti factori determinanti pot fi reprezentati de schimbarile sociale, economice si culturale, cum sunt globalizarea, urbanizarea si imbatranirea populatiei, dar si saracia si stresul. Simptome Simptomele unui atac de cord includ durerea sau disconfortul in centrul pieptului, durere sau disconfort la nivelul bratelor, umarului stang sau maxilarului. Persoana in cauza poate avea dificultati de respiratie, senzatie de rau sau varsaturi, senzatie de slabiciune. Femeile sunt mai susceptibile de a avea dificultati de respiratie, greata, varsaturi si dureri de spate sau la nivelul maxilarului. Cel mai frecvent simptom al unui accident vascular cerebral este slabiciunea brusca a fetei, a bratului sau a piciorului, de cele mai multe ori, pe o singura parte a corpului. O amorteala a fetei, confuzie si dificultate in vorbire, tulburari ale vederii, dificultati ale mersului, pierderea echilibrului sau dureri de cap severe, lesinul, urmat de stari de inconstienta pot fi alte simptome ale accidentului vascular cerebral. Persoanele care sesizeaza astfel de simptome, trebuie sa se prezinte de urgenta la medic sau sa solicite asistenta medicala. Boala cardiaca reumatica Boala cardiaca reumatica este cauzata de deterioararea valvelor si muschiului inimii, determinata de febra reumatica care apare in urma unei bacterii streptococ ce provoaca durere in gat sau amigdalita la copii. Aceasta afecteaza, in special, copiii din tarile sarace. Simptomele bolilor cardiace reumatice includ oboseala, dificultatile de respiratie sau batai neregulate ale inimii, dureri in piept, lesin. Semnele febrei reumatice sunt durerea si umflarea articulatiilor, febra, stari de greata, crampe stomacale si varsaturi.  Tratamentul cupenicilina poate preveni atacurile repetate de febra reumatica. La nivel global, 2% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare au legatura cu reumatismul inimii, 42% cu boala cardiaca ischemica si 34% cu bolile cerebrovasculare. Cum putem preveni bolile cardiovasculare Printr-o dieta sanatoasa, prin evitarea fumatului si printr-o activitate fizica regulata, bolile de inima pot fi evitate. Sunt recomandate fructele si legumele si evitarea alimentelor bogate in grasimi, zahar si sare, precum si mentinerea unei greutati corporale normale. La nivelul populatiei, pot fi implementate politici de control al tutunului, impozitarea alimentelor care contin grasimi, zahar sau sare, activitati desfasurate in aer liber si mese sanatoase oferite scolarilor.

Hepatita – cauze si simptome

Una dintre cele mai frecvente infectii ale ficatului este hepatita. Fie ca vorbim de tipul A, care face ravagii in comunitatile mari unde igiena este deficitara, fie ca vorbim de tipurile B si C care distrug ficatul pe ascuns. Conform statisticilor mondiale, una din 12 persoane sufera de aceasta afectiune, fara sa stie de acest lucru.  Hepatita reprezinta procesul de inflamare a ficatului insotit sau nu de aparitia unor leziuni permanente ale tesutului hepatic. Ficatul este un organ unic, datorita capacitatii sale de a se regenera, chiar si complet uneori. In cazul altor organe, de exemplu inima, tesuturile bolnave sunt inlocuite cu o cicatrice, ca si cele de pe piele. Ficatul are capacitatea de a inlocui celulele bolnave cu noi celule. Complicatiile pe termen lung ale bolilor hepatice, apar atunci cand regenerarea este fie incompleta, fie impiedicata de aparitia unui tesut cicatrizat. Aceasta situatie apare atunci cand, agentii agresivi, cum ar fi virusurile, medicamentele, bauturile alcoolice etc, continua sa atace ficatul, prevenind regenerarea completa. Odata tesutul cicatrizat aparut, reversibilitatea acestui proces este foarte greu de obtinut. O boala caracterizata prin aparitia in cantitate mare a tesutului cicatrizat este ciroza hepatica. Ciroza hepatica este stadiul final al bolilor hepatice, fiind urmata de obicei, de aparitia complicatiilor. Simptome Simptomele sunt inconstante si de o intensitate variabila. Unele sunt comune tuturor hepatitelor: icterul, urina inchisa la culoare, scaunele decolorate, greturile, ficatul sensibil la palpare. Altele sunt functie de cauza: sindromul pseudogripal in caz de hepatita virala (oboseala intensa, dureri de cap, curbaturi si dureri articulare); ficatul tare si marit, cu semne de impregnare alcoolica (piele fragilizata, dureri ale membrelor inferioare, tremuraturi etc.) in caz de hepatita alcoolica. Diagnostic Diagnosticul este confirmat prin prelevarile sangvine care arata o crestere adesea importanta a transaminazelor (enzime hepatice), dovada a distrugerii acute si tranzitorii a celulelor ficatului, precum si o deviere a bilirubineiconjugate (produs al hemoglobinei dupa legarea sa de albumina in ficat) si a fosfatazelor alcaline, dovada biologica a icterului. De asemenea, se mai cauta in sange, indeosebi la nivelul factorilor coagularii sangvine, intre care multi sunt elaborati de catre ficat, semnele insuficientei hepatocelulare cu scopul de a aprecia rasunetul hepatitei asupra functionarii ficatului. Studiul prelevatelor sangvine orienteaza, de asemenea, spre cauza hepatitei (prezenta de anticorpi antivirali, de exemplu). Evolutie Evolutia este legata in mare parte de cauza, de terenul imunitar si de starea ficatului inainte sa fi survenit hepatita. Hepatite virale evolueaza spontan in mod favorabil in majoritatea cazurilor, fara sechele. Hepatitele alcoolice pot necesita transferul pacientului la reanimare atunci cand exista semne asociate de insuficienta hepatica (hemoragii prin tulburari ale coagularii sangvine, encefalopatie); prognosticul este legat, in principal, de oprirea intoxicatiei alcoolice. Hepatitele medicamentoase regreseaza la oprirea tratamentului incriminat, dar, uneori, aceasta se intampla lent. Heparitele bacteriene se vindeca in mod obisnuit rapid dupa prescrierea antibioticului potrivit. Hepatitele cronice O hepatita este numita cronica atunci cand ea evolueaza pe o durata mai mare de sase luni. Cauzele sunt sensibil aceleasi cu cele ale hepatitelor acute. Simptomele hepatitei acute se regasesc, mai mult sau mai putin de importanta (dureri abdominale, icter, astenie), in hepatita cronica.

Cauzele si simptomele bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mental sau dementa la persoanele in varsta. Persoanele care sufera de Alzheimer au probleme de atentie, intampina dificultati in efectuarea calculelor, iar activitatile zilnice devin din ce in ce mai dificile. Apare confuzia, frustrarea, modificarea frecventa a dispozitiei, crize de anxietate si perioade de apatie profunda. Printre factorii de risc ai bolii Alzheimer se numara varsta inaintata si preexistenta dementei. Se estimeaza ca in lume exista 24,3 milioane de persoane cu dementa, iar anual se diagnosticheaza 4,6 milioane de cazuri noi, adica un caz la 7 secunde. Dintre acestea 50% sunt cazuri de Alzheimer. Cauze Cauzele bolii Alzheimer nu au fost identificate inca, cercetarile in acest sens fiind in desfasurare. De asemenea, desi se crede ca factorul genetic este una dintre cauzele aparitiei bolii Alzheimer, in realitatea doar 3% dintre cazuri sunt provocate de cauzele genetice. Un alt mit, combatut de cercetatori este acela ca boala Alzheimer apare doar la batrani. In realitate, boala se manifesta incepand cu varsta de 40-50 de ani. Conform Societatii Romane de Alzheimer, 80% dintre bolnavii de Alzheimer raman nediagnosticati in Romania. Trebuie subliniat faptul ca boala Alzheimer nu este o consecinta normala a imbatranirii. Cu toate acestea, exista anumiti factori favorizanti care determina aparitia bolii Alzheimer. Spre exemplu, la persoanele care sufera de hipertensiune, diabet, arterioscleroza si tabagism, riscul de a suferi la un moment dat deboala Alzheimer este de doua ori mai mare. In categoria factorilor de risc mai intra si alimentatia nepotrivita, lipsa exercitiile fizice, consumul de tutun, cafea sau alcool. Printre cauzele bolii Alzheimer mai sunt incadrate si expunerea la substante toxice in cadrul activitatilor profesionale. Simptome Declinul cognitiv progresiv - Tulburari de memorie  - imposibilitatea de a-si aminti unele informatii si incapacitatea de a invata altele noi - Afazie - tulburari de limbaj - Apraxie - imposibilitatea de a efectua activitati fizice, cu toate ca functia motorie nu este afectata in niciun fel - Agnozie - imposibilitatea de a recunoaste si identifica obiecte, in conditiile in care functiile senzoriale sunt intacte - Tulburari ale fuctiilor executive - afectarea capacitatii de planificare a activitatilor zilnice Tulburari de comportament - Schimbari de dispozitie - Agitatie - Tendinta de a pleca de acasa

Urmeaza o alimentatie sanatoasa pentru a avea un creier sanatos

Mancarea are o importanta extraordinara pentru intreg organismul nostru. Elementele nutritive patrund in fluxul sanguin, ajungand la creier. Astfel, in mod inevitabil, mancarea pe care o consumam ne influenteaza capacitatea de a gandi, de a lucra sau de a ne concentra. Cercetatorii sustin ca alegerea alimentelor potrivite ne-ar putea ajuta sa ne imbunatatim capacitatile cognitive cu  pana la 20%. Iata care sunt alimentele cele mai indicate pentru un creier sanatos: Ouale Ouale de gaina sunt recomandate celor care doresc sa-si revigoreze memoria. Colina si vitamina B 12 sunt numai doua dintre substantele benefice care se gasesc in oua. In plus, ele contin si lecitina, care imbunatateste memoria. In acelasi timp, ouale de prepelita protejeaza celulele neuronale, revigoreaza si imbunatatesc memoria si coeficientul de inteligenta. Pestele Studii recente atesta faptul ca exista o legatura stransa intre consumul de peste si imbunatatirea performantelor cognitive. Important este sa consumi peste gras, pentru ca acesta contine acizi grasi Omega 3, care ajuta la stimularea memoriei. Asadar, consumul de somon, sardine, hering si macrou este esential pentru o buna functionare a creierului. Cercetatorii sustin ca persoanele care au consumat cel putin o data pe saptamana peste sunt mult mai putin dispuse la aparitia bolii Alzheimer. Nucile Nucile sunt recomandate in cazul problemelor de memorie, deoarece contin o substanta, fenilalanina, un aminoacid esential pentru organism. Aceasta substanta are si un rol de  neurotransmitator, difuzand semnalele nervoase intre neuroni si creier, cu rol in protejarea memoriei. Morcovii Morcovii sporesc capacitatea de memorare. O cura cu morcovi este ideala pentru revigorarea memoriei. De aceea incearca sa te obisnuiesti ca in fiecare dimineata sa mananci o salata de morcovi proaspeti. Spanacul Cercetatorii au descoperit ca spanacul contine acid folic, care previne si chiar ajuta la vindecarea pierderilor de memorie. Avand un continut important de antioxidanti, spanacul incetineste deficientele de memorie si aparitia problemelor sistemului nervos central care apar odata cu inaintarea in varsta. Ciocolata neagra Ciocolata este foarte buna pentru imbunatatirea capacitatii de memorare. Cu toate acestea, nu trebuie sa exagerezi. Este de preferat sa consumi ciocolata neagra.  

Cercetatorii au descoperit o metoda revolutionara in tratarea cancerului

Cercetatorii au reusit sa inhibe dezvoltarea proteinei ce este responsabila cu declansarea a 30% dintre toate formele de cancer, ceea ce ar putea revolutiona tratarea cancerului.

Pana in prezent s-a stiut ca proteina RAS este responsabila in mod direct de 30% dintre toate formele de cancer si este implicata in mod indirect de dezvoltarea celorlalte boli. Timp de cateva decenii oamenii de stiinta au incercat sa inhibe o proteina numita RAS, insa in ciuda eforturilor nu am avut parte de un progres. Dimpotriva, aceasta a fost denumita o proteina indestructibila.

Astfel, cercetatorii au descoperit o metoda prin care sa „opreasca” proteina RAS, folosind un medicament experimental, descoperire ce ar putea reprezenta un adevarat succes in lupta impotriva cancerului.

Practic, proteina RAS ajuta la dezvoltarea celulelor, insa aceasta poate sa cauzeze si o crestere incontrolabila a celulelor “mutante” sau neregulate. Ca rezultat, RAS joaca un rol important in dezvoltarea unor forme de cancer, in special cel pancreatic.

De asemenea, cercetatorii au descoperit acum o alta proteina, SHP2, ce s-a dovedit a fi extrem de eficienta in inhibarea proteinei RAS.